Worried About Thermal Efficiency Problems? Get High Quality Thermal Efficiency Assignment Help Service?

Home   Course   Thermal Efficiency Assignment Help
Previous << || >> Next

ARE YOU LOOKING FOR RELIABLE THERMAL EFFICIENCY ASSIGNMENT HELP SERVICES? EXPERTSMINDS.COM IS RIGHT CHOICE AS YOUR STUDY PARTNER!

Question 1: The adiabatic enthalpy drop across the prime mover of the Rankine cycle is 750 kJ/kg. The enthalpy of steam supplied is 2250 kJ/kg. If the back pressure is 0.1 bar and the corresponding hf from the tables is 300 kJ/kg, determine the thermal efficiency.

Answer - The net work can be found by estimating heat rejected in condensor, QL and from first law, net work equals net heat transfer (Van Wylen p 287).

Heat lost in condensor per kg = 300kJ/kg + pressure work = 300 +v3*(1-.1)*105J/kg

From Tables V3 = .001, so pressure work =.0009 KJ/kg which can be neglected. Efficiency is Eta= Wn/qH = (750 -300)/2250 = .2.

Question 2: The following equation is one of the cubic equations of state P = RT/(v-b) - a/(v2+cbv+db2). Rewrite this equation if the gas in consideration is an ideal gas.

Answer - Given p=RT/(v-b) - a/(v2 + cbv +db2)

For an ideal gas a, b, c are zero

Hence p = RT/v or pv = RT.

Question 3: One kg of CO2 has a volume of 1 m3 at 127oC. Compute the pressure by the perfect gas equation.

Answer - One kg of CO2 has a volume of V at 127 deg C.

By perfect gas eqn. pV = nRT

Since MW of CO2 is 44, no. of moles n= 1/44

p = nRT/V = 1/44 *R*(127+273), R= 8.3143 KJ/kg mol K

p = (400*8.3143*1/44)/V where v in m3/kg

Question 4: The Clapeyron equation of state provides a relationship between which combination of the following thermodynamic properties?

A. Temperature

B. Specific volume

C. Pressure

D. Enthalpy

E. Entropy

Answer - Clapeyron eqn. of state relates T, V, P, h by dp/dT = dh/(TdV)

The quantities involved T, V, p, h

SAVE YOUR HIGHER GRADE WITH ACQUIRING THERMAL EFFICIENCY ASSIGNMENT HELP &AMP; QUALITY HOMEWORK WRITING SERVICES OF EXPERTSMINDS.COM

Question 5: When the Joule-Thomson coefficient, μJT is negative during a throttling process, what does it mean regarding temperature change?

Answer - Joule Thompson coefficient is negative during throttling.

This is not true for all substances, only for those where initial ambient temp. is below the maximum inversion temp. (see derivation of JT coeff.)

JT coeff = (dT/dP) at const h

If positive, the temp rises on throttling, if negative it drops.

Question 6: The four Maxwell relations for simple compressible mass provide relationships between which combination of the following thermodynamic properties?

A. Temperature

B. Specific volume

C. Pressure

D. Enthalpy

E. Entropy

Answer - The 4 Maxwell relations provide relations for p, v. T, s

Question 7: As p tends to zero at fixed T, the compressibility factor tends to what?

Answer - Compressibility Z is defined as PV/RT

If p → 0, then Z - → 0, assuming T does not change.

Question 8: Which of the following statements is true of the expression pv/ZT if Z is the compressibility factor, T is the temperature, v- is the specific volume and p is pressure.

A. It is specific for every gas.

B. It is the same for all gases only when pressure is zero.

C. It is different for all gases all the time.

D. It is the same for all gases at all conditions.

Answer - Z = pV/RT defines the non ideality of the gas.

It varies with the gas and conditions, being 0 for p=0, Hence A, B, C are true.

DON'T MISS YOUR CHANCE TO EXCEL IN THERMAL EFFICIENCY ASSIGNMENT! HIRE TUTOR OF EXPERTSMINDS.COM FOR PERFECTLY WRITTEN THERMAL EFFICIENCY ASSIGNMENT SOLUTIONS!

Tag This :- TG21HEI34MEC Thermal Efficiency Assignment Help

get assignment Quote

Assignment Samples

Get Academic Excellence with Best Skilled Tutor! Order Assignment Now! Submit Assignment